Seronoknye Jalan to gua Batu Caves Malaysia

Bagi anda yang pernah bercuti ke Malaysia, atau sekurang-kurangnya pernah merancang untuk bercuti di sini, pasti anda sudah tahu tentang patung emas yang sangat tinggi itu. Nama tempat terletaknya patung tersebut ialah Batu Caves.

Dinamakan Batu Caves kerana kedudukannya di atas bukit yang dilintasi oleh sungai bernama Sungai Batu. Berdekatan juga terdapat kawasan perumahan dengan nama yang sama.

Apa yang ada di Batu Caves?

Batu Caves menjadi magnet kepada pelancong, bukan sahaja pelancong tempatan, malah dari luar negara. Di tempat ini, anda boleh belajar tentang budaya tempatan dan tradisi Hindu.

Di sini terdapat sebuah gua besar di mana anda perlu mendaki sebanyak 272 anak tangga untuk ke gua tersebut. Semua boleh bersenam kan! Kemudian dari atas, anda boleh melihat pemandangan Kuala Lumpur yang sangat menakjubkan.

Untuk pengetahuan anda juga terdapat empat buah gua di Batu Caves. Empat saya ialah Gua Ramayana, Gua Villa, Gua Gelap, dan Gua Kuil.

Gua Kuil adalah gua tertinggi daripada tiga gua, dan juga gua yang withering terkenal. Gua di sini sangat besar yang mana terdapat Kuil Sri Subramania Swamy.

Bagaimana untuk ke Batu Caves

Jika anda ingin melawat Batu Caves, maka waktu terbaik adalah pada waktu pagi. Pada waktu pagi tidak ramai pelancong yang memenuhi kawasan ini supaya anda boleh meneroka dengan lebih bebas dan bergambar.

Untuk ke Batu Caves dari Kuala Lumpur, anda boleh ikut cara berikut:

1. keretapi

Cara withering mudah untuk ke Batu Caves adalah dengan kereta programming interface. Pengangkutan ini juga boleh dikatakan tidak terlalu mahal. Keretapi bertolak dari KL Sentral setiap setengah jam dan anda boleh menikmati perjalanan selama lebih kurang 25 minit.

Keretapi terawal berlepas dari Kuala Lumpur Sentral ke Batu Caves berlepas pada jam 6.45 pagi, manakala kereta programming interface terakhir ialah 23.24 petang.

2. Bas

Selain keretapi, anda juga boleh memilih untuk menaiki bas ke Batu Caves dari Kuala Lumpur. Terdapat bas sedia untuk membawa pelancong ke Batu Caves setiap hari dan bertolak dari Bukit Bintang.